Consulat
Honoraire
de Roumanie

Română

Consulatul Onorific al României în Elveția francofonăConsulatul Onorific al României din Geneva are jurisdicție asupra circumscripţiei cuprinse pe teritoriul cantoanelor Geneva, Vaud, Jura, Neuchâtel, Fribourg și Valais. 

Misiunea Consulatului Onorific este dezvoltarea relațiilor politice, economice și culturale cu România și de protecție a intereselor românești în circumscripția sa. 

Activitățile Consulatului Onorific al României sunt supuse dreptului public internațional, reglementat de Convenția de la Viena privind relațiile consulare din 1963. 


IMPORTANT: Consulatul Onorific nu este abilitat să emită documente administrative oficiale (pașapoarte, vize, si alte documente de stare civilă, etc.). 

Pentru orice act administrativ și de cancelarie, sunteți rugați să contactați Secția Consulară a Ambasadei României din Berna, Brunnadernstrasse 20, 3006 Berna, la numerele de telefon aparținând Ministerului Afacerilor Externe apelabile 24/7:
  • +41 31 351 05 46,
  • +41 31 351 05 47,
  • +41 31 351 36 39.

Toate cele trei numere de telefon afişate sunt preluate de către operatorii Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din străinătate, care activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Call Center-ul poate fi apelat 24 de ore / 7 zile, la numerele de telefon aparținând misiunii diplomatice/oficiului consular al României din zona de rezidență a fiecărui cetățean român.

Informaţiile privind toate serviciile consulare sunt redate prin intermediul unui robot telefonic care permite cetățeanului român să își aleagă tema de interes. În cazul în care cetățeanul român dorește informații suplimentare, poate intra în contact cu un operator al Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate. Cererile vor fi soluționate în cel mai scurt timp posibil.

Secția Consulară poate fi contactată de asemenea la numărul de telefon direct +41 31 351 36 40, doar în următoarele intervale: marți, miercuri și joi între orele 15h și 17h, și vineri între orele 11h și 13h. 

Totodată, este pusă la dispoziție o linie telefonică de urgență, prin intermediul căreia pot fi anunțate situațiile cu caracter deosebit, acestea, de la caz la caz, fiind redirecționate către consulul din cadrul misiunii diplomatice/oficiului consular competent(e) din zona geografică aferentă. Aceste cazuri sunt tratate cu maximă seriozitate atât de către personalul misiunii diplomatice/oficiului consular(e) cât și de către operatorii Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate

Pentru oferirea unor servicii de natură consulară complete, cetățenii români pot transmite solicitările fie prin intermediul paginii de internet a centrului de suport www.econsulat.ro/, fie direct către adresa de e-mail a centrului : contact@informatiiconsulare.ro. În cazul solicitărilor transmise prin e-mail la adresa, contact@informatiiconsulare.ro, este necesar ca fiecare persoană să menționeze țara și orașul de rezidență, pentru a primi informațiile consulare în funcție de specificul zonei geografice. Toate cererile înregistrate vor fi soluționate în timp util.

În cazul solicitărilor create prin Portal este necesar sa vă creați un cont și apoi să accesați link-ul Solicitările mele unde veți completa solicitarea dumneavoastră. Tot în Portal , în contul respectiv, veți putea urmări starea solicitării si răspunsul primit.

Recomandăm să fie consultat și Website-ul Ministerului Afacerilor Externe al României, www.mae.ro, în cadrul căruia, cetățenii români pot obține numeroase informații de interes, pentru fiecare zonă geografic.

Pentru programări, vă recomandăm să transmiteţi solicitările dumneavoastră numai la adresa: berna.programari@mae.ro.

Telefonul de urgență al Secției consulare: +41 76 387 50 05 poate fi apelat de către cetățenii români aflați în situații deosebite și cu caracter urgent (accidente, decese etc.).

____________________________________________________________________________________


1 Decembrie este Ziua națională a României. O zi importantă pentru toți românii din România și din străinătate. 1 decembrie comemorează adunarea delegaților comitatelor românești care a avut loc acum 98 de ani la Alba Iulia, când a fost declarată Unirea Transilvaniei cu România. La mulți ani tuturor românilor din Elveția!

http://www.romania-insider.com/special-events-organized-romania-national-day/

____________________________________________________________________________________