Consulat
Honoraire
de Roumanie

InformațiiLiberă circulație pentru români și bulgari în Elveția - 1 iunie 2019


Numărul de români și bulgari care vin în Elveția nu va mai fi restricționat de la 1 iunie 2019.

Românii și bulgarii vor beneficia de la începutul lunii iunie de aceleași drepturi ca și cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene. Mai exact, trebuie să-și găsească un loc de muncă pentru a rămâne în Elveția sau să aibă mijloace suficiente dacă nu sunt activi.

___________________________________________________________________________________


ALEGERI PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN 2019


În data de 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru membrii din România în Parlamentul European și referendumul național convocat de Președintele României.

În Elveția sunt organizate patru secții de votare: 

  • Berna: Ambasada României în Confederaţia Elveţiană, Kirchenfeldstrasse 78, 3005 Berna
  • Geneva: Chemin de la Perriere nr. 6, 1223 Cologny, Geneva
  • Zurich: Businesscenter Swiss Star, Grubenstrasse .5, 8620 Wezikon, Zurich
  • Basel: Stellwerk Basel / Vogesenplatz 1, 4056 Basel
Pentru mai multe informații, puteți consulta Ghidul alegătorului:_______________________________________________________________________________________________
Mesaj de condoleanțe transmis de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la trista veste  a dispariţiei Majestății Sale, Regele Mihai I al României

[...] Regele Mihai I rămâne un exemplu de distincție, demnitate, generozitate și profund atașament față de valorile culturale românești și față de interesele României. Ne aducem aminte şi de modul exemplar în care Majestatea Sa a fost aproape de preocupările și problemele românilor din întreaga lume, atât pe parcursul anilor triști de exil cât și după aceea.

România Centenarului se datorează şi rolului jucat de familia regală, iar Majestatea Sa, prin devotamentul faţă de interesele naţionale, atât în vremuri de vicisitudini, cât şi în cele actuale, caracterizate de noi provocări, va reprezenta de-a pururi un reper pentru drumul istoric parcurs de ţara noastră, dar şi pentru valorile pe care trebuie să le împărtăşim viitoarelor generaţii.
Ne înclinăm în fața Majestății Sale, care și-a pus, cu demnitate, întreaga viață în slujba țării.
Transmitem, în aceste momente de doliu, Familiei Regale, condoleanțele și expresia înaltei prețuiri față de personalitatea Majestății Sale.


Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

____________________________________________________________________________________


Consulatul Onorific al României la Geneva susține inițiativa RePatriot "Investim în Romania": 


RePatriot organizează în perioada 4-8 octombrie 2017 a doua ediție a Summit-ului de business INVESTIM ÎN ROMÂNIA, un eveniment dedicat colaborării oamenilor de afaceri români din țară cu oameni de afaceri din diasporă pentru lansarea de noi idei, parteneriate și soluții pentru dezvoltarea și întărirea României. Domeniile principale ale acestei ediții sunt: high-tech, turism și servicii, agribusiness, infrastructură și real-estate. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.repatriot.ro


Vă puteți deja înscrie pe site-ul RePatriot: http://repatriot.ro/vreau-sa-particip-la-summit-repatriot-2017/

____________________________________________________________________________________


Ridicarea restricțiilor privind accesul cetățenilor români (și bulgari) pe piaţa muncii din Confederația Elvețiană 
13.04.2016

Consulatul onorific al României la Geneva salută ridicarea restricțiilor privind accesul  cetățenilor români (și bulgari) pe piața muncii din Confederația Elvețiană începând cu data de 1 iunie 2016.

Conform Acordului dintre Confederația Elvețiană şi Uniunea Europeană privind libera circulaţie a persoanelor, extins la România şi Bulgaria la 1 iunie 2009, accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii elveţiene se face în limita unor cote stabilite pe o perioadă de 7 ani (2 ani + 3 ani + 2 ani, din 2009 până la 31 mai 2016). Perioada de menţinere a restricţiilor pe piaţa muncii se încheie în data de 31 mai 2016. În cazul în care fluxul de lucrători români şi bulgari va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, la data de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, guvernul elvețian va putea activa o clauză de salvgardare valabilă până la 31 mai 2019.


Pentru mai multe informații, vizitați pagina următoare: http://www.ejpd.admin.ch/ejpd/fr/home/aktuell/news/2016/2016-04-130.html

____________________________________________________________________________________


IMPORTANT - ALEGERI 2016 
01.04.2016


La 1 aprilie 2016 au început înscrierile în Registrul electoral, atât pentru persoanele care doresc să își exprime votul prin corespondență cât și pentru persoanele care doresc să voteze la secțiile de votare.

Formularul de înscriere în Registrul electoral poate fi descărcat de pe: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_pdf/model_cerere_de-inscriere-in-registrul-electoral.pdf

La secţiunea „Alegeri parlamentare 2016 – Votul în străinătate”, care poate fi accesată la adresa: http://www.mae.ro/node/35931, se pot obţine informaţii importante referitoare la cadrul legislativ privind votul în străinătate, inclusiv votul prin corespondenţă, ca parte a campaniei de informare derulată de  Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă.

Poate vota prin corespondență orice cetățean român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate și care se înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Înscrierea în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă se face pe baza unei cereri scrise, datate şi semnate,  care se depune personal sau se transmite, prin poștă, la Ambasada României în Elveția sau la Misiunea Permanentă a României de la Geneva. Cererea va fi însoţită de: copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile elvețiene (cartea de identitate elvețiană care menționează rezidența actuală reală, permisul de şedere L, B sau C, în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în Elveția).

Înregistrarea cererilor şi a actelor alegătorilor în Registrul electoral se face până la expirarea a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale. Perioada electorală este intervalul de timp care începe la data aducerii la cunoștință publică a zilei alegerilor și se încheie odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României a rezultatului scrutinului. După 5 (cinci) zile de la expirarea termenului de înscriere în registrul electoral, introducând datele personale, se poate verifica online, la adresa www.registrulelectoral.ro, dacă aţi fost înregistrat.

Cererile urmează proceduri diferite în funcţie de opţiunea înscrisă: corespondenţă sau vot la secţii.

Rugăm să consultaţi periodic pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe care va fi actualizată permanent, pe măsură ce vor fi disponibile noi informaţii.

Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României în Elveţia şi în Principatul Liechtenstein recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp asupra procedurii de vot, pentru a-şi putea exercita dreptul de vot în străinătate în cele mai bune condiţii.

Ghidul alegătorului român din străinătate poate fi accesat pe: http://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2016/02/Ghidul-alegatorului-roman-din-strainatate.pdf____________________________________________________________________________________


 Preşedenţia Românei:
http://www.presidency.ro/

Ministerul Afacerilor Externe:
http://www.mae.ro/

Ambasada României la Berna:
http://bern.mae.ro/

Departamentul Federal al Afacerilor Externe (DFAE):
http://www.eda.admin.ch/eda/fr/home.html

Lista reprezentanţelor consulare în Elveţia:
http://www.eda.admin.ch/eda/fr/home/topics/dipl/cerpro/concor.html

Misiunea Permanenta a României la ONU, în Geneva şi Organizaţii Internaţionale în Elveţia:
http://mpgeneva.mae.ro/en/node/439

Relaţii Bilaterale:
http://www.eda.admin.ch/eda/fr/home/reps/eur/vrou/bilrum.html

Aniversarea a 10 ani de la crearea Centrului Cultural Român de la Neuchâtel:
http://bern.mae.ro/en/local-news/937